Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Προσφυγή δικαστή κατά του Δημοσίου για τις περικοπές επιδομάτων και δώρων

Αίτηση κατά του ελληνικού δημοσίου κατέθεσε στο Μισθοδικείο Εφέτης των Διοικητικών Δικαστηρίων, ζητώντας την ακύρωση των πρόσφατων νομοθετικών διατάξεων με τις οποίες μειώθηκαν τα επιδόματα των δικαστικών λειτουργών και η πάγια αποζημίωση ειδικών συνθηκών προσφοράς υπηρεσιών που λαμβάνουν.
Στην προσφυγή του ο Εφέτης υποστηρίζει ότι οι περικοπές είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Σημειώνεται δε ότι αντίθετες στο εν λόγω πλαίσιο είναι και οι νομοθετικές εκείνες διατάξεις που προβλέπουν την περικοπή των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και της αδείας διακοπών των δικαστικών.

Ο Εφέτης επισημαίνει ότι ελάμβανε ετησίως μικτές αποδοχές 71.764 ευρώ, ενώ μετά τις περικοπές οι αποδοχές του μειώθηκαν κατά 15.432,59 ευρώ.

Παράλληλα, σημειώνει ότι οι περικοπές που έγιναν στις αποδοχές των δικαστικών έχουν ως βάση τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τη δανειακή αφερεγγυότητα και ότι δεν έγιναν για το γενικό δημόσιο ή εθνικό συμφέρον.

Στην προσφυγή τονίζεται ότι οι περικοπές στις αποδοχές των δικαστικών είναι αντίθετες και στην νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου οι οποίες έχουν αντιταχθεί σε ανάλογες περικοπές αποδοχών.

Υπογραμμίζει δε, ότι με το νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει τις περικοπές παραβιάζεται το άρθρο 22 του Συντάγματος για την προστασία της εργασίας και του μισθού, όπως παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή "της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη προς την Πολιτεία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου