Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

«Φακελάκια» αξίας 800 εκατ. ευρώ ετησίως στην Ελλάδα

Το ποσό των 800 εκατ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν κάθε χρόνο οι Έλληνες πολίτες σε «φακελάκια» για δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες σύμφωνα με τον Eurobserver, που επικαλείται στοιχεία του οργανισμού για την Διεθνή Διαφάνεια.
"Η διαφθορά είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες που έχουμε την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Δεν είναι ο μόνος, αλλά είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος" δήλωσε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ο Άρης Συγγρός επικεφαλής του γραφείου της Transparency International στην Ελλάδα.
Παρουσίασε, δε, τα αποτελέσματα δημοσκοπικής έρευνας που διενήργησε ο οργανισμός το β' εξάμηνο του 2009 και η οποία ανεβάζει το κόστος της καθημερινής διαφθοράς στη χώρα μεταξύ 717 και 857 εκατομμυρίων ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 40 εκατομμύρια σε σύγκριση με ίδια έρευνα του προηγούμενου έτους.
Οι υπολογισμοί βασίσθηκαν σε τηλεφωνικές συνεντεύξεις με ένα δείγμα 6122 ατόμων και η έρευνα δείχνει πως ο πλέον επιρρεπής στη διαφθορά είναι ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα, αφού το 9,3% των νοικοκυριών ανέφερε πως του ζητήθηκε να δωροδοκήσει κάποιο υπάλληλο για να επιταχυνθεί η διοικητική διαδικασία, να έχει δίκαιη αντιμετώπιση στο νοσοκομείο, ή να αποφύγει μία τιμωρία για παραβίαση του ΚΟΚ.
Η μέση τιμή της μίζας που πληρώθηκε το 2009 ήταν 1355 ευρώ.
Όμως ακόμη και σε ιδιωτικές εταιρίες ζητούνται 'δωράκια' για παροχή υπηρεσιών, αφού το 5,3% των συμμετεχόντων στο δείγμα παραδέχθηκαν πως πλήρωσαν κατά μέσον όρο 1671 ευρώ σε μίζες προς τον ιδιωτικό τομέα.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην έρευνα δεν περιλαμβάνονται περιπτώσεις διαφθοράς υψηλών κυκλωμάτων ή μεγάλες περιπτώσεις φοροδιαφυγής, με τον συνυπολογισμό των οποίων ο λογαριασμός της διαφθοράς αυξάνει πάρα πολύ, δήλωσε ο κ. Συγγρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου