Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Γιατροί υπό της διαταγές της CIA έκαναν πειράματα σε κρατούμενους

Αμερικανοί γιατροί έκαναν πειράματα σε κρατούμενους που φέρονταν ότι είχαν σχέση με την τρομοκρατία τους οποίους ανέκρινε η CIA μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, σύμφωνα με μία έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα από την οργάνωση Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (PHR), η οποία ζητά το άνοιγμα έρευνας.
Βασιζόμενη σε δημόσια έγγραφα η οργάνωση αναφέρει ότι ο γιατροί που εργάζονταν υπό τις διαταγές της CIA δεν αρκούνταν μόνο στην "παρακολούθηση" βίαιων ανακρίσεων που γίνονταν στους "υψηλής σημασίας κρατούμενους", αλλά "έβγαζαν και γενικά συμπεράσματα προκειμένου να βελτιώσουν τις μεθόδους" της ανάκρισης.

Στόχος τους ήταν επίσης να μπορούν να "δικαιολογούν νομικά" αυτές τις πρακτικές στις περιπτώσεις που οι πράκτορες που συμμετείχαν στις ανακρίσεις κατηγορούνταν για βασανισμό.

Τουλάχιστον 14 κρατούμενοι είχαν εξαφανιστεί στις μυστικές φυλακές της CIA μεταξύ του τέλους του 2001 και του Σεπτεμβρίου του 2006, οπότε και επανεμφανίστηκαν στο Γκουαντάναμο.

Μεταξύ αυτών τουλάχιστον δύο υποβλήθηκαν σε προσομοίωση πνιγμού, ενώ όλοι υποβλήθηκαν σε προγράμματα στέρησης ύπνου, αναγκαστικής γύμνιας ή ακόμα και σε έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες, σύμφωνα με τα δημόσια έγγραφα.

Τα έγγραφα στα οποία βασίζεται η PHR-που είχαν δημοσιευθεί τον Αύγουστο του 2007-αν και παραμένουν σε μεγάλο βαθμό λογοκριμένα, αποκαλύπτουν ότι οι ΗΠΑ είχαν δημιουργήσει μετά την 11η Σεπτεμβρίου μία λίστα "βελτιωμένων τεχνικών ανάκρισης" που αργότερα δικαιολογήθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την PHR, οι γιατροί που συμμετείχαν σε αυτό το πρόγραμμα "συνέλλεγαν ιατρικές πληροφορίες" για τις συνέπειες των "βελτιωμένων τεχνικών", οι οποίες αργότερα "χρησιμοποιήθηκαν για να επινοηθούν, να αναπτυχθούν και να εφαρμοστούν νέες μέθοδοι προσομοίωσης πνιγμού".

AΠE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου