Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Κινητοποιήσεων συνέχεια, ενάντια στην ισραηλινή θηριωδία

Σε νέο επίπεδο έχει μπει πλέον το ζήτημα του αποκλεισμού στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την αιματηρή επίθεση των Ισραηλινών και την παγκόσμια καταδίκη σε βάρος του. Από τον κανόνα δεν μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση η Ελλάδα, που οι κινητοποιήσεις αλληλεγγύης συνεχίζονται με συλλαλητήριο το απόγευμα της Πέμπτης στα Προπύλαια.>

Αργά το βράδυ αναμένεται να φθάσει στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, μεταφέροντας τους Έλληνες ακτιβιστές, το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας που είχε αναχωρήσει το μεσημέρι της Τετάρτης, με την άδεια να δίδεται από το Ισραήλ στη 1.30 το μεσημέρι και η αναχώρηση να πραγματοποιείται τελικά στις 3μμ.

Στο αεροπλάνο επέβαινε και ιατρική ομάδα με σκοπό να βοηθήσει όσους ακτιβιστές αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με το ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο υπήρξε αργά το απόγευμα της Τετάρτης απόφαση εισαγγελέα του Ισραήλ, ο οποίος εξέδωσε εντολή απελευθέρωσης των κρατουμένων. Στις 8.30μμ το βράδυ της Τετάρτης, έγιναν οι τελευταίες συνεννοήσεις της δικηγόρου, παρουσία του Έλληνα πρέσβη στο Τελ Αβίβ και αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η επιβίβαση των Ελλήνων υπηκόων στο C 130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, που ήδη από τις 18.00 το απόγευμα είχε προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Ντεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ.

Τελικά το ελληνικό C-130 απογειώθηκε περίπου στις 11.15μμ το βράδυ της Τετάρτης και μαζί με τους Έλληνες ταξίδεψαν τρείς Γάλλοι και ένας Αμερικανός ακτιβιστής.

Οι έξι πρώτοι Έλληνες που αφέθησαν ελεύθεροι, είχαν υπογράψει έγγραφο, στην εβραϊκή γλώσσα, με το οποίο δηλώνουν τη μεταμέλειά τους απέναντι στο ισραηλινό κράτος και αναγνωρίζουν ότι η προσπάθεια μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη χειμαζόμενη Γάζα αποτελεί "παράνομη είσοδο σε ισραηλινό έδαφος".

Το πρωί της Τετάρτης και μετά από έντονες διεθνείς πιέσεις, το Ισραήλ υποχώρησε από την απαίτηση αυτή.



Συλλαλητήριο στην Αθήνα
Την Πέμπτη 3 Ιούνη, στις 7μμ, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια και διαδήλωση προς την Βουλή και το Υπουργείο Εξωτερικών, που διοργανώνεται από την "Πρωτοβουλία – Ένα καράβι για τη Γάζα", αλλά και αρκετούς συνδικαλιστικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς, που έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους. Αντίστοιχες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και σε πόλεις της περιφέρειας.

Πηγές: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου