Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Ο πλανήτης αιμορραΓΗ

Θεωρούν ορισμένοι «πολυτέλεια» τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, υπενθυμίζοντας ότι βρισκόμαστε στην καρδιά μιας οικονομικής δίνης, με αβέβαιη έκβαση. Θα είχαν δίκιο αν δεν έλεγαν μονότονα τα ίδια και τότε που «δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα». Τουλάχιστον έτσι νομίζαμε... Υποστήριζαν τότε πως είναι μόδα και πυροβολούσαν τους υπερασπιστές του περιβάλλοντος ή στην καλύτερη περίπτωση μιλούσαν για αιθεροβάμονες.
Δεν έχουν καταλάβει ακόμη ότι ακριβώς η οικονομική κρίση είναι αυτή που μας επιβάλλει να ασχοληθούμε συστηματικά και σε μόνιμη βάση με το περιβάλλον. Και δεν μιλάμε μόνο για την πράσινη ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση ή τα «πράσινα άλογα» που περιγράφει η αντιπολίτευση. Η Ημέρα Περιβάλλοντος είναι για τους πολίτες, για τον καθένα μας, και σημαίνει πριν και πάνω από όλα ανατροπές στην καθημερινότητα, στις επίκτητες συνήθειες που προστέθηκαν στη ζωή μας σε εποχές επίπλαστης ευδαιμονίας.

Πολιτεία, δήμοι, πολίτες έχουν το μερίδιό τους στο γεγονός ότι εξελιχθήκαμε σε ασύστολους καταναλωτές. Χτίζουμε στα καμένα, στα ρέματα και τις παραλίες, καταφεύγουμε στους «ατσίδες» της οικοδομικής δραστηριότητας για να προσθέσουμε με νομιμοφανή ή και απροκάλυπτα παράνομο τρόπο λίγα τετραγωνικά στο πολυπόθητο «κεραμίδι»-σύμβολο της οικονομικής μας επιφάνειας. Επικαλούμαστε τις υπαρκτές αδυναμίες των συστημάτων ανακύκλωσης για να πετάξουμε στα σκουπίδια πάνω από 480 κιλά ο καθένας μας, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και να αποδειχθούν πολλές φορές χρυσάφι. Βεβαίως διαδηλώνουμε για να μη γίνει χωματερή στο δήμο μας, αφού προφανώς πιστεύουμε ότι τα απορρίμματά μας πρέπει να πάνε στη «διπλανή αυλή», ακόμα και στον Αρη. Πατάμε γκάζι ολομόναχοι στο Ι.Χ. διανύοντας κατά μέσον όρο 45 χλμ. την ημέρα, ενώ θα μπορούσαμε να πάμε στους καθημερινούς προορισμούς μας με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, που δεν έχουν όλα τα χάλια τους. Υπάρχει βέβαια το περπάτημα και το ποδήλατο, σε όσες περιπτώσεις είναι εφικτό.

Η φετινή Ημέρα Περιβάλλοντος έχει και μια άλλη ιδιαιτερότητα: είναι η πρώτη από την ίδρυση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όπως είναι ο μακρόσυρτος τίτλος του. Πριν από οκτώ μήνες η Τίνα Μπιρμπίλη ήταν το πολυσυζητημένο πρόσωπο της κυβέρνησης. Λίγο οι οικολογικές περγαμηνές της, λίγο το ξάφνιασμα, λίγο το νεανικό ντύσιμό της, της είχαν χαρίσει άφθονα πρωτοσέλιδα.

Είχε τότε επιλέξει την «Ε» για να παραχωρήσει την πρώτη της συνέντευξη, γιατί, όπως μας είχε εξομολογηθεί, ήταν η εφημερίδα που διάβαζε από τα πέντε της χρόνια. Ανέλαβε πολλές και χρονίζουσες υποθέσεις. Ολο αυτό το διάστημα είδαμε διακηρύξεις καλών προθέσεων, νομοθετικές ρυθμίσεις που ακόμη δεν έχουν αποδώσει.

Επέλεξε και πάλι την «Ε» για να δώσει μια πρώτη γεύση από το ολοκληρωμένο πρόγραμμα «Αθήνα-Αττική 2014», που ετοιμάζει με τους συνεργάτες της και θα παρουσιαστεί στις 14 Ιουνίου. Ισως είναι η νέα «μεγάλη ιδέα» για την πρωτεύουσα, όπου ζει ο μισός ελληνικός πληθυσμός. Ελπίζουμε να μη μείνει και αυτή η προσπάθεια στα χαρτιά. Να φέρει την ελπίδα, την αύρα της αισιοδοξίας που, σε τελευταία ανάλυση, όλη η Ελλάδα έχει ανάγκη στη δύσκολη εποχή που διανύουμε. Για να προσπαθήσουμε να δούμε και πάλι το ποτήρι μισογεμάτο...

ΧΑΡΑ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
Πηγή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου