Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Ρεσάλτο δολοφόνων στον «Στόλο της Ελευθερίας»

Η συσκότιση πληροφόρησης που επέβαλε η στρατιωτική λογοκρισία στο Ισραήλ καθιστούσε απαγορευτική ώς αργά χθες τη νύχτα την επίσημη επιβεβαίωση των απωλειών που προκάλεσε η πειρατική επιδρομή με την οποία... υπερασπίστηκε την από θαλάσσης πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας το ισραηλινό ναυτικό.
Αδύνατο να επιβεβαιωθεί εάν οι νεκροί ήταν 19 και δεκάδες οι τραυματίες -σοβαρότερα οι 26- όπως ανεπισήμως μετέδιδε το Κανάλι 10 της ισραηλινής τηλεόρασης ή το δορυφορικό δίκτυο Al Jazeera ή «τουλάχιστον 10» όπως μετέδιδαν πολλά διεθνή ΜΜΕ. Η μόνη επιβεβαίωση αφορούσε τον τραυματισμό επτά ισραηλινών κομάντος, δύο σοβαρά, ο ένας από το ίδιο του το όπλο στη διάρκεια συμπλοκής.

Αδύνατο να επιβεβαιωθεί πόσοι από τους πάνω από 700 ακτιβιστές του Freedom Flotilla που ένα ένα τα έξι καράβια του οδηγήθηκαν υπό στρατιωτική αιχμαλωσία στο λιμάνι του Ασντότ στο Νότιο Ισραήλ κρατούνται στο εκεί αυτοσχέδιο στρατόπεδο συγκέντρωσης και πόσοι έχουν μεταχθεί στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Μπιρσίμπα στην έρημο Νεγκέβ. Η προβλεπόμενη από τις ισραηλινές αρχές διαδικασία είναι: ταυτοποίηση στοιχείων από αστυνομία και υπουργείο Εσωτερικών και απαγγελία κατηγοριών για «παράνομη είσοδο στη χώρα» και «επιχείρηση παράνομης εισόδου σε κλειστή στρατιωτική ζώνη» (!) στις οποίες στηρίζεται η απέλασή τους. Οσοι δεχτούν να υπογράψουν τα σχετικά έγγραφα, πάνε στο αεροδρόμιο. Οι άλλοι, στη φυλακή μέχρι να δικαστούν! Κι ας μην ήθελαν ποτέ να μπουν στο Ισραήλ...

«Πυροβολούσαν κοιμισμένους»

Βίαιες, να σηκώνεται η τρίχα, οι τηλεοπτικές λήψεις που πρόλαβαν να μεταδοθούν δορυφορικά πριν το σήμα κοπεί με το τσεκούρι. «Κατέβηκαν και άρχισαν να πυροβολούν ακόμα και ανθρώπους που κοιμούνταν», καταγγέλλουν οι διοργανωτές του Free Gaza, αντικρούοντας την επίσημη ισραηλινή εκδοχή της... άμυνας των επιτιθέμενων κομάντος στην αντίσταση με μαχαίρια, σιδερόβεργες και μπουκάλια που προέβαλαν μερικοί ακτιβιστές.

Πολύ πριν πλησιάσουν τα όρια των 20 ναυτικών μιλίων του ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας, στα διεθνή ύδατα, σε απόσταση περίπου 65 ναυτικών μιλίων από την ακτογραμμή, μεταξύ 4.30 και 5 το πρωί, κορυφώθηκε το ισραηλινό ρεσάλτο, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, στρατηγός Αβι Μπεναγιάχου.

Η όλη -προαναγγελθείσα- επιχείρηση είχε ξεκινήσει προχθές μόλις έπεσε το σκοτάδι: Τρεις πυραυλάκατοι απέπλευσαν από τη βάση τους στη Χάιφα, εκτελώντας χρέη εμπροσθοφυλακής, για να ανακόψουν τον πλου του στολίσκου. Γύρω στις 11 μ.μ. προχθές, στα 100 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή της Γάζας, φυσικά στα διεθνή ύδατα, πλησίασαν το προπορευόμενο τουρκικό επιβατηγό «Mavi Marmara», το μεγαλύτερο πλοίο με 581 επιβάτες. Το προειδοποιητικό μήνυμα να αλλάξουν πορεία που εξέπεμπαν συνεχώς μέσω VHF μετέδωσε ζωντανό και το Israeli Radio: «Αν αγνοήσετε αυτή την εντολή και μπείτε στην αποκλεισμένη περιοχή, το ναυτικό του Ισραήλ θα αναγκαστεί να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα με σκοπό να ενισχύσει αυτόν τον αποκλεισμό».

Καπετάνιος και πλήρωμα του τουρκικού πλοίου αντέδρασαν αμέσως. Μοίρασαν σωσίβια σε όλους τους επιβάτες. Αφού έκοψαν ταχύτητα, τα πλοία του στολίσκου τροποποίησαν ελαφρά τη ρότα τους, επιχειρώντας να αποφύγουν τη σύγκρουση. Μάταια.

(Πηγές: Reuters, ΑΠΕ, BBC, AlJazeera, Haaretz)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου