Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

20 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Πατρίδα» είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων που τιμάται στις 20 Ιουνίου, σε αναγνώριση των δοκιμασιών που αντιμετωπίζουν πάνω από 40 εκατομμύρια ξεριζωμένοι ανά τον κόσμο. Περίπου 10 εκατομμύρια από αυτούς είναι πρόσφυγες που εμπίπτουν στην εντολή της Ύπατης Αρμοστείας.
"Για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, διοργανώνουμε εκδηλώσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου για να φέρουμε στο προσκήνιο τις δοκιμασίες των ανθρώπων αυτών και για να τονίσουμε, εκ μέρους τους, τη βοήθεια που χρειάζονται", επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ.

Η Αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Αθήνα λειτουργεί από το Μάρτιο του 1952, 15 μήνες μετά την ίδρυση του νέου φορέα για τους πρόσφυγες από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Με βάση το Άρθρο 35 της Σύμβασης της Γενεύης του 1951 που αφορά στο καθεστώς των προσφύγων, η Αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας στην Αθήνα επιβλέπει την εφαρμογή της εθνικής διαδικασίας για τον καθορισμό της προσφυγικής ιδιότητας. Είναι μέλος με δικαίωμα ψήφου στην Επιτροπή Προσφυγών (συμβουλευτική επιτροπή στην οποία εξετάζονται προσφυγές κατά των αρνητικών αποφάσεων στα αιτήματα ασύλου).
Επίσης, οργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια για τις λιμενικές και αστυνομικές αρχές καθώς και για άλλους φορείς (π.χ. δικηγόρους και δικαστές) που εμπλέκονται στην υποδοχή των αιτούντων άσυλο και στη διαδικασία καθορισμού της προσφυγικής ιδιότητας. Στο πλαίσιο αυτό, η Αντιπροσωπεία της Υ.Α. στην Ελλάδα συνεργάζεται στενά με τις ΜΚΟ που δρουν υπέρ των προσφύγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου