Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Δελτίο Τύπου


Την ανάγκη τα εθνικά Κοινοβούλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποκτήσουν συντονισμένη συνεργασία στον έλεγχο των πολιτικών του Χώρου Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης, καθώς και στον έλεγχο της κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, τόνισε ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Γρηγόρης Νιώτης, στη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων της Ε.Ε., οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 15 Μαίου στη Στοκχόλμη.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για την εξέλιξη της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας μετά τη θέση σε ισχύ της Συνθήκης της Λισαβόνας, ο κ. Νιώτης υποστήριξε ότι οι αποφάσεις για την υλοποίηση των διατάξεων της Συνθήκης που αναφέρονται στον πολιτικό έλεγχο και αξιολόγηση της δράσης της Europol και της Eurojust από τα εθνικά Κοινοβούλια, θα πρέπει να προκύψουν μέσα από δημόσιο διάλογο με τη συμμετοχή αυτών. Παράλληλα ο Α΄Αντιπρόεδρος της Βουλής επεσήμανε το κενό που δημιουργεί η διάλυση της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης και της κοινοβουλευτικής της Συνέλευσης, σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής και την ανάγκη κάλυψής του. «Οι επιχειρήσεις της Ε.Ε. στρατιωτικές και μη, βαρύνουν τους εθνικούς προϋπολογισμούς, οπότε ο έλεγχος των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου δεν μπορεί να ασκείται μόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», παρατήρησε ο κ. Νιώτης.

Κατά την ανταλλαγή απόψεων που είχαν οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων ή οι εκπρόσωποί τους με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Σέφκοβιτς, ο κ. Νιώτης τόνισε τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Βουλή των Ελλήνων στον πολιτικό διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο οποίος επιτυγχάνεται μέσω της αποστολής των σχολίων και των παρατηρήσεων των αρμοδίων κοινοβουλευτικών Επιτροπών επί των νομοθετικών της προτάσεων.

Αναφορικά με το θέμα της χρήσης των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας από τα εθνικά Κοινοβούλια ο Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε στη νέα διαδικτυακή πύλη της Βουλής και στο μεγάλο φάσμα δυνατοτήτων για επικοινωνία και ενημέρωση που θα παρέχει τόσο σε Βουλευτές και υπαλλήλους, όσο και στους επισκέπτες του δικτυακού τόπου.

Οι εργασίες έκλεισαν με συζήτηση για το ζήτημα της οικονομικής κρίσης και της επιπτώσεις της στους προϋπολογισμούς των Κοινοβουλίων, κατά την οποία οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν διεξοδικά στα μέτρα που έλαβαν για εξορθολογισμό των κοινοβουλευτικών δαπανών. Ο κ. Νιώτης αναφέρθηκε στις περικοπές που έγιναν, με αποφάσεις του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Πετσάλνικου, τόσο στις αποδοχές Βουλευτών και προσωπικού όσο και στο ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων της Βουλής, χωρίς ωστόσο να θιγεί στο ελάχιστο η κοινοβουλευτική λειτουργία. «Απεναντίας, η υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης απαιτεί πρόσθετες νομοθετικές ρυθμίσεις», κατέληξε ο κ. Νιώτης.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ASE MAS RE GRHGORH....EDO O KOSMOS KAIGETAI.....

Αρχειοθήκη ιστολογίου