Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Χρωστούσε ο Τόλης, πλήρωσε η Αντζελα

Σε παραίτηση οδήγησαν χθες την υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κυρία Αντζελα Γκερέκου οι φορολογικές «αμαρτίες» του συζύγου της, γνωστού τραγουδιστή κ. Τ. Βοσκόπουλου . Η κυρία Γκερέκου υπέβαλε την παραίτησή της το απόγευμα, έπειτα από αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες με το Μέγαρο Μαξίμου και ενημέρωση του ιδίου του Πρωθυπουργού, ο οποίος μόλις είχε φθάσει στη Μαδρίτη.

Στην κυρία Γκερέκου αφέθηκε η επιλογή της αποχώρησης (αντί της αποπομπής) και ο κ. Παπανδρέου έκανε δεκτή την παραίτησή της, προκειμένου να μην απολέσει την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων στα ζητήματα διαφάνειας και πάταξης της διαφθοράς. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η υφυπουργός «υπέβαλε την παραίτησή της για λό γους ευαισθησίας και ευθιξίας και προκειμένου να μην υπάρξει η παραμικρή αφορμή για να πληγεί η κυβέρνηση,παρά το ότι,όπως ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό, ουδεμία εμπλοκή έχει στις φορολογικές εκκρεμότητες του συζύγου της».

Ο μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων του Μεγάρου Μαξίμου τέθηκε από νωρίς σε συναγερμό, έπειτα από δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», σύμφωνα με το οποίο ο κ. Βοσκόπουλος δεν έχει καταβάλει στην Εφορία ληξιπρόθεσμο χρέος του, το οποίο υπερβαίνει τα 5,5 εκατ. ευρώ.

Από νωρίς χθες και προτού ο κ. Γ. Παπανδρέου αναχωρήσει για τη Μαδρίτη ενημερώθηκε για την υπόθεση και έδωσε εντολή να αναζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες και τα ακριβή στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών.

Η ίδια η υφυπουργός βρισκόταν χθες στην Καλαμάτα και για πολλές ώρες απέφευγε να κάνει οποιαδήποτε επί της ουσίας δήλωση. Από την κυβέρνηση γινόταν σαφές ότι δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια διαφορετικών χειρισμών της υπόθεσης, πέραν της απομάκρυνσης της κυρίας Γκερέκου.

Ενα ζήτημα που τέθηκε ήταν ότι από πολιτικής απόψεως δεν μπορούσε να ξεπεραστεί το θέμα της υποβολής κοινής φορολογικής δήλωσης από την κυρία Γκερέκου και τον κ. Βοσκόπουλο καθώς και ότι το «πόθεν έσχες» του γνωστού τραγουδιστή κατατίθεται στη Βουλή (λόγω της ιδιότητάς του, ως συζύγου μέλους του Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης).

Μια διαφορετική παράμετρος που κατέστησε εξαιρετικά δυσχερή τη θέση της κυρίας Γκερέκου ήταν ότι από τη στιγμή που αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση με συνοπτικές διαδικασίες ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών κ. Ντ.Ρόβλιας δύσκολα η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει πίσω σε μια υπόθεση τόσο σοβαρή όσο το χρέος του κ. Βοσκόπουλου προς την Εφορία.

Επιπλέον, δικαστικές πηγές ανέφεραν χθες ότι ο κ. Βοσκόπουλος είναι κατηγορούμενος σε δύο δίκες για φορολογικά παραπτώματα, οι οποίες έχουν προσδιοριστεί για το φθινόπωρο του 2010.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής είχε αποφύγει να καλύψει την κυρία Γκερέκου το μεσημέρι, λέγοντας ότι «το δικό μας μήνυμα είναι σαφώς μήνυμα ευνομίας.Το δείχνουμε με κάθε πράξη, με κάθε ενέργεια και με κάθε σκέψη μας»
Σενάρια ανασχηματισμού
Οι εξελίξεις αυτές έδωσαν εκ νέου έναυσμα για σενάρια περί αλλαγών στην κυβέρνηση, αν και κυβερνητικά στελέχη επεμείναν ότι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού. «Η κυβέρνηση δρα με τρόπο συλλογικό, ενιαίο και πάντα στα πλαίσια της εντολής που της έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός. Οπου διαπιστώνουμε ότι πρέπει να διορθώσουμε τις πολιτικές μας, το κάνουμε με θάρρος», τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής.


ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ

«Ολα έγιναν προτού τον γνωρίσω»
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η κυρία Γκερέκου αναφέρει μεταξύ των άλλων ότι το δημοσίευμα αφορά υπόθεση φορολογικών ζητημάτων του συζύγου της, «η οποία εκκρεμεί δικαστικά από χρόνο πολύ πρότερο της προσωπικής μας γνωριμίας, έως και σήμερα». Οπως σημειώνει η τέως υφυπουργός, «στη μέχρι τώρα πορεία μου στην πολιτικήποτέ δεν διεκδίκησα την κατοχή του “αλάθητου”». Και συμπληρώνει: «Δεν θα επιτρέψω όμως σε κανέναν και για τον οποιονδήποτε λόγονα μου καταλογίσει ατομική ιδιοτέλεια με σκοπό το προσωπικό όφελος. Πολύ δε περισσότερο, δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να επιτρέψω, ειδικά αυτή την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή, η υπόθεση αυτή του συζύγου μουνα αποτελέσει τη βάση για γενικευμένες κατηγορίες κατά της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Για τον λόγο αυτόν, υπέβαλα άμεσα την παραίτησή μου».


Τ. ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ

«Η σύζυγός μου δεν έχει σχέση»
Σε ανακοίνωσή του που εξέδωσε αργά χθες το απόγευμα, ο κ. Βοσκόπουλος τονίζει ότι το δημοσίευμα «που αναφέρεται σε δήθεν “φορολογική μου ασυλία”έχει εμένα ως εμφανή στόχο αλλά ουσιαστικώς άλλον πλήττει. Γι΄ αυτό, εκτός από την ύποπτη για τη σκοπιμότητά της επισήμανσηότι υποβάλλω δήλωση μαζί με τη σύζυγό μου, την ιδιότητα της οποίας παραθέτει, στο δημοσίευμα περιέχονται ανακρίβειες κρίσιμης σημασίας».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βοσκόπουλος αναφέρει ότι η φορολογική υποχρέωση, η οποία εκκρεμεί ακόμη στα δικαστήρια, «γεννήθηκε σε χρόνο κατά τον οποίο δεν γνώριζα καν τη σημερινή σύζυγό μου και δεν σχετίζεται ούτε κατ΄ ελάχιστον με την ίδια. Αλλη ήταν τότε η συζυγική μου σχέση». Λέει επίσης ότι ο ίδιος δεν απέκτησε ουσιαστικώς ποτέ τα εισοδήματα στα οποία αντιστοιχεί ο φόρος που του καταλογίστηκε.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη αλλά εγώ κάνω με την σύζυγο μου κάνουνε κοινή δήλωση στην εφορία. Αυτοί ως ζευγάρι (δεν ξέρω πόσα χρόνια) διαφορετικές δηλώσεις έκαναν; Δεν ήξερε η κυρία Γκερέκου ότι χρώσταγε ο άντρας της; Για ζώα μας περνάτε;

Ανώνυμος είπε...

e kala gia 5-6 ekatommyriakia eprepe na xasei i alli tin 8esi tis

gia onoma toy 8eoy poy exoyme ftasei!!!

Ανώνυμος είπε...

ELA NTEEE.

Ανώνυμος είπε...

ela re paidia...
na dsoume kanena mistho mas na sothoune oi anthropoi...
lete na min hksere h antzela???

aporo gia 165 euro pws me vrikan se 2 mines?????

Ανώνυμος είπε...

DEN SE LE NE TOLH...OYTE ANTZELA.

Αρχειοθήκη ιστολογίου