Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Σε κλοιό απεργιών όλη η χώρα

Απεργία-ξόρκι σε βαμπίρ και κανίβαλους
 Με νέα γενική απεργία, τη δεύτερη μέσα στον μήνα, αντιδρούν αύριο οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι στις δραματικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τη φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα μέσω των έμμεσων φόρων και την ανατροπή των συνταξιοδοτικών προσδοκιών.
Για «βαμπίρ και κανίβαλους» έκανε λόγο χθες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος με αφορμή την επίθεση στα εργατικά εισοδήματα. Το «90% της επιβάρυνσης του λογαριασμού πλήττει τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, τα οποία δεν ευθύνονται για την κρίση, και το 10% τα υψηλά. Αλλά και αυτοί (η μειοψηφία) τα παίρνουν πίσω από τη μείωση του εργατικού κόστους», ανέφερε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος.
Η δαμόκλειος σπάθη του Μνημονίου
Με τον φόβο ότι «έρχεται και συνέχεια με νέα μέτρα τα οποία περιγράφονται στο Μνημόνιο» (συνεργασίας της χώρας με την τρόικα των επιτηρητών-δανειστών) τα συνδικάτα ανεβάζουν τους τόνους και δίνουν τον αγώνα για την επιτυχία των κινητοποιήσεων. Αύριο η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ διοργανώνουν την κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως στις 11.00 π.μ. Το ΠΑΜΕ θα συγκεντρωθεί στις 10.00 π.μ. στην Ομόνοια.
Αλλος «πάμε» - άλλος «δεν πάμε»
Ωστόσο, πλάι στη διεκδίκηση δεν υπάρχει διάθεση για παρέμβαση, ανάδειξη των «κόκκινων γραμμών» στις συντάξεις και τις αμοιβές (ποσοστά απόλυσης, αποζημιώσεις) και, στον βαθμό που είναι εφικτό, τυχόν διόρθωση ακραίων ρυθμίσεων. Ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι «θα πάμε στον διάλογο που θα γίνει στο Κοινοβούλιο». Λίγο μετά όμως ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ και γραμματέας της Συνομοσπονδίας Γ. Τσαλικάκης είπε ότι «η θέση μας είναι έξω από το Κοινοβούλιο» (στις απεργίες και τις διαδηλώσεις). Εστω και εάν έως τώρα η ΓΣΕΕ μετείχε σε όλες τις συζητήσεις της Βουλής (και) για το Ασφαλιστικό (Μαγγίνας, Πετραλιά κ.ά.).
Ομως, του απεργιακού μονοδρόμου προηγήθηκε η μονομέρεια των αιτημάτων. Ο κ. Παπασπύρος ζήτησε ενιαίους κανόνες ασφάλισης, αλλά η ΑΔΕΔΥ δεν συζητάει την ένταξη των υπαλλήλων στο ΙΚΑ. Και ο κ. Τσαλικάκης επέμενε για τις (ακραίες σε κάθε περίπτωση) περικοπές στις αμοιβές των ΔΕΚΟ (από όπου προέρχεται) αλλά κανείς από τους παριστάμενους δεν έκανε λόγο για τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και τη μη υπογραφή σύμβασης για τους «μισθούς» των 740 ευρώ.
Ως προς τη διάταξη των δυνάμεων κατά την αυριανή απεργία φαίνεται ότι ο αρχικός στόχος για διευκόλυνση των μαθητών στις εξετάσεις (λειτουργία ορισμένες ώρες των μέσων μαζικής μεταφοράς προς τούτο) δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται. Πόσο μάλιστα, όταν οι σύλλογοι εργαζομένων σε μετρό, τρόλεϊ και λεωφορεία αποφάσισαν, κατ' αρχήν, να τραβήξουν χειρόφρενο για 24 ώρες. Ενώ στην προηγούμενη απεργία είχαν αφήσει «πράσινη γραμμή» (λειτουργίας) 10.00 π.μ. με 4.00 μ.μ. (τώρα η «Ζώνη» αφορά μόνο Τραμ και Ηλεκτρικό) για τη διευκόλυνση των απεργών να προσέλθουν στα συλλαλητήρια. Και αυτό παρά τη γραπτή παραίνεση της ΓΣΕΕ για διευκόλυνση των μαθητών. Επίσης δεν μετέχουν στην απεργία οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και οι δημοσιογράφοι.
Τα συνδικάτα ασκούν κριτική για τα ακόλουθα:
**Της παρέμβασης στο Ασφαλιστικό είχε προηγηθεί έντονη φημολογία για πιο σκληρά μέτρα έτσι ώστε η τελική εκδοχή να φανεί.... light.
**Του σχεδίου νόμου για το Ασφαλιστικό έχουν προηγηθεί οι δραστικές περικοπές στις εργατικές αμοιβές και τις συντάξεις.
* Τα όρια ηλικίας δεν αυξάνουν αυτόματα αλλά η επιμήκυνση του εργασιακού βίου είναι απαραίτητη για λήψη στοιχειώδους σύνταξης.
**Με τον νέο ΛΑΦΚΑ επανέρχεται, με τον πλέον σκληρό τρόπο, η εσωτερική αναδιανομή και η περικοπή των αποδοχών πέραν κάθε ανοχής.
**Αν εφαρμοζόταν η δέσμη ιδεών Γιαννίτση η βασική σύνταξη θα ήταν 163 ευρώ και η αναπηρική 79.
**«Η μελέτη της ΓΣΕΕ ήταν σκουπίδια» (βασισμένη σε παραδοχές της προηγούμενης ενάρετης οικονομικά περιόδου) «και γι' αυτό πολτοποιήθηκε».
**Να δημοσιεύονται οι λίστες με όσους χρωστούν στα ταμεία μεγάλες εισφορές. *

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

OI PROBOKATORES THS SALAMINAS DEN DISTAZOYN POYTHENA NOMIZONTAS OTI KANOYN ANTIPOLITEYSH STO SOFRA AYTA TA YPOKIMENA STELNOYN AKOMH KAI STO TROKTIKO DIAFORES PAPARIES
POY DISFIMOYN TO NISI MAS .
POTE RE MALAKES THA STAMATISETE STO BOMO THS FANTASTIKHS EKLOGHS TOY AFENTIKOY SAS NA DISFIMITE TO NHSI MAS?

Ανώνυμος είπε...

OLOI TO DISFIMITE DYSTYXOS.EISTE PERIERGOI ANUROPOI KAI SYMFEROLATES.OTI FATE OTI PIEITE KI OTI ARPAJEI O KOLOS SAS.....GENIKOS.

Ανώνυμος είπε...

δεν ειστε το κεντρο της γης...ενα υποβαθμισμενο νησι ειστε...και τοχετε υποβαθμισει εσεις οι ιδιοι με την νοοτροποια σας και τα συμφεροντα σας τα κοντοφθαλμα της αρπαχτης.....του σημερα.....της μιζερια σας.... δυστυχως αυτη ειναι η αλληθεια.
γιαυτο τα παιδια σας ντρεποντε να πουν οτι ειναι απο την σαλαμινα....ενω τα δικα μας ειναι περιφανα να λενε οτι ζουν στην σαλαμινα...αυτο το πανεμορφο νησι του ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΕΒΑΣΤΗΚΑΤΕ ΠΟΤΕ.(ΟΧΙ ΟΛΟΙ...ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΑΝΤΩς).ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΛΙΓΟΙ ΚΑΛΟΙ ΣΑΛΑΜΙΝΙΟΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ.

Αρχειοθήκη ιστολογίου